top of page

Science Café Xtra

 

Donderdag 11 april 2013

Science Café Xtra: Middelbare scholieren presenteren hun beste profielwerkstuk

Jonge onderzoekers in het Science Café Harderwijk.
Waar gewoonlijk gerenommeerde wetenschappers uitleg geven over de wonderen van hun vakgebied, staan op donderdag 11 april de zoektochten van jonge onderzoekers centraal. In Science Café Xtra doen middelbare scholieren hun wetenschappelijke ontdekkingen uit de doeken.

 

Ontbijt - bloedsuikerspiegel
Danique Brenkman en Maureen Tissink deden onderzoek naar het verband tussen de bloedsuikerspiegel en het nuttigen van een ontbijt. De leerlingen van het Christelijk College Nassau-Veluwe ondervonden hoe een aantal wijsheden over de belangrijkste maaltijd van de dag ging kantelen.

Sudokurobot
Wim Verboom en Alec van Eijk, eveneens van het CCNV, komen vertellen over de robot die zij ontwikkelden om Sudoku puzzels op te lossen.

 

Drinkwatervervuiling
Met hun ‘Arsenic Chameleon’ hebben Niki Keijser, Celine Hendriks en Esmée Peet de finale gehaald van de nationale wetenschapswedstrijd ‘Imagine’. Ze bouwden zelf een optische temperatuursensor om de aanwezigheid van arseen in drinkwater aan te tonen. De problematiek van drinkwatervervuiling door arseen in Bangladesh vormde voor de drie leerlingen van RSG Slingerbos Levant het uitgangspunt. Zij onderzochten tevens de economische mogelijkheden om hun project in de praktijk te brengen.

Klevindruppelaar
Drie andere jonge onderzoekers van RSG Slingerbos/Levant - Casper van der Zee, Bender Ziegerink en Karim el Idrissi - bouwden een eigen ‘Kelvindruppelaar’. Deze naar Lord Kelvin (William Thomson) vernoemde generator gebruikt vallende waterdruppels om elektriciteit op te wekken. De leerlingen voerden diverse metingen uit om te komen tot een optimaal werkende druppelaar.

Science Café Xtra vindt plaats in Brasserie ‘De Bank’,
Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske.
Aanvang 19.30 uur, toegang gratis.

 

Jonge onderzoekers verbluffend overtuigend in het Science Café Xtra (door Toon van der Stappen)

De avond was 'Xtra' omdat dit keer middelbare scholieren hun ontdekkingen uit de doeken deden. Gewoonlijk geven in het Science Café Harderwijk gerenommeerde wetenschappers uitleg over de wonderen van hun vakgebied. De scholieren leken weinig last van die druk te voelen. Het niveau van hun presentaties was opvallend hoog. Reden voor de organisatoren van het Science Café om volgend jaar opnieuw jonge wetenschappelijke talenten een podium te bieden.

Arseen in drinkwater
Met hun 'Arsenic Chameleon' behaalden Niki Keijser, Celine Hendriks en Esmee Peet al de finale van de nationale 'Imagine School Competition'. Met ondersteuning van de TU Eindhoven, ontwikkelden ze zelf een optische sensor om de aanwezigheid van arseen in drinkwater aan te tonen. De sensor waarschuwt door een kleurverandering voor de giftige stof. De vervuiling van waterputten in Bangladesh vormde het uitgangspunt voor de drie leerlingen van RSG Slingerbos/Levant. Ze onderzochten ook of het economisch haalbaar is dat inwoners van Bangladesh de beschikking krijgen over dit handzame hulpmiddel. Dat blijkt theoretisch het geval te zijn, want de kostprijs van de sensor- twee glasplaatjes met vloeibare kristallen en de eigenschappen van een kameleon - bedraagt bij een omvangrijke productie hooguit enkele eurocenten.Sudokurobot
Wim Verboom en Alec van Eijk, leerlingen van het Christelijk College Nassau-Veluwe, ontwierpen een robot die razendsnel sudokupuzzels oplost. Voor de algoritmen maakten ze gebruik van bestaande kennis. Hun ontwerp is in staat om de breinkrakers met negen cijfers te scannen en binnen luttele seconden op te lossen. Zelfs als er slechts één cijfer bekend is. Ze overwegen serieus om hun robot in de vorm van een app uit te brengen. De verwoede puzzelaar heeft er dan een handig controlemiddel bij. En de luie puzzelaar een excuus om het hersengeploeter eerder op te geven.

 

Ontbijt en bloedsuikerspiegel
Danique Brenkman en Maureen Tissink overvielen op een willekeurige dag hun medeleerlingen van het Christelijk College met een bloedonderzoek en een vragenlijst. Voor de praktische uitvoering van hun onderzoek schakelden ze gediplomeerde gezondheidszorgers in. De algemene veronderstelling dat scholieren steeds vaker de schooldag beginnen zonder ontbijt, bleek niet van toepassing op de onderzochte meisjes en jongens. Slechts een kleine minderheid had geen ochtendmaaltijd genuttigd. Eveneens opvallend was de vaststelling dat de gemeten waarden van de bloedsuikerspiegel van de ontbijters nauwelijks afweken van de waarden van de leerlingen die niet hadden ontbeten. “We beseffen dat we geen doorslaand bewijs hebben geleverd,” aldus deze jonge onderzoeksters, “maar de resultaten dagen wel uit tot nader onderzoek."

Kelvindruppelaar
Bij de presentatie van Casper van der Zee, Bender Ziegerink en Karim el Idrissie (RSG) sloegen letterlijk de vonken over. Zij bouwden met relatief eenvoudige middelen een eigen 'Kelvindruppelaar'. Deze naar Lord Kelvin (William Thomson) vernoemde generator gebruikt vallende waterdruppels om elektriciteit op te wekken. Tijdens het ontwikkelingsproces voerde het drietal diverse metingen uit. Op basis daarvan trokken ze conclusies die kunnen leiden tot de optimaal werkende Kelvindruppelaar.

 

Complimenten
Voorzitter Ad Sitsen van het Science Café Harderwijk sprak mede namens het publiek zijn complimenten uit. Hij liet de talenten beloven om ooit nog eens terug te keren naar het Science Café, wanneer ze nieuwe vergezichten op hun verdere wetenschappelijke zoektocht hebben ontdekt. De leerlingen vonden dat een uitstekende afspraak.

 

bottom of page