top of page

Donderdag 24 november 2016

Zoektocht naar medicijnen voor de ziel

 

Wetenschappelijke speurtocht door Prof. dr. Berend Olivier. De onderzoeken van de emeritus hoogleraar Farmacologie van het Centrale Zenuwstelsel aan de Universiteit Utrecht leidden tot een nieuwe groep geneesmiddelen: de serenica.

Hij legde tevens de basis voor de huidige kennis over de neurobiologie van agressie en geweld. Ook ontwikkelde hij in teamverband een medicijn voor patiënten met een dwangstoornis.

 

Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk

Presentatie: Jan Douwe Kroeske

Aanvang: 20.00 uur (muziek 19.00 uur) / Toegang Gratis

 

Professor Berend Olivier zocht veertig jaar lang naar geneesmiddelen tegen geestelijke aandoeningen, zoals depressie. Toch zei hij op de dag van zijn emeritaat in een interview met NRC: “Er bestaan geen antibiotica voor de ziel. Echte geneesmiddelen ontbreken op dit terrein. De bestaande medicijnen bestrijden hooguit de symptomen.”

 

“We begrijpen er eigenlijk nog geen snars van hoe onze hersenen werken,” aldus Olivier. “We kunnen wel iets leren van proefdieren, want in principe hebben we dezelfde hersenen als muizen en ratten. Maar waar het gaat om ons geweten en onze gevoelens, zijn er grote verschillen.”

 

De muziek wordt verzorgd door ‘Keef’.

bottom of page