top of page

Donderdag 26 januari 2017

Hoe lief is het knuffelhormoon?

 

Wetenschappelijke speurtocht door dr. Peter Bos, universitair docent Psychologische Functieleer aan de Universiteit van Utrecht. De Harderwijkse onderzoeker bestudeert de rol van hormonen op ons sociale gedrag. Samen met de bijbehorende processen in de hersenen. In het Science Café geeft hij uitleg over het ‘knuffelhormoon’.

 

Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk

Presentatie: Jan Douwe Kroeske

Aanvang: 20.00 uur (muziek 19.00 uur) / Toegang Gratis

 

 

Hormonen beïnvloeden ons gedrag. Dat gebeurt soms op een radicale manier, bijvoorbeeld als we verliefd zijn. Vaak is de beïnvloeding subtieler. In ons jubileumjaar, met als thema ‘Hersenen’, vertelt Peter Bos over zijn onderzoek naar gierende en minder gierende hormonen. Zoals oxytocine, dat blije gevoelens geeft bij sociale contacten.

 

Oxytocine speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen, romantiek en seksualiteit. Ook bij het verrichten van zorgtaken maakt het lichaam meer oxytocine aan. De koosnaam ‘knuffelhormoon’ is dan ook niet zo vreemd.

 

Maar de effecten van het knuffelhormoon treden voornamelijk op bij contacten binnen de eigen vertrouwde groep. Bij contacten daarbuiten kunnen de effecten zelfs tegengesteld zijn. Dat roept weer andere vragen op over ons sociale gedrag.

 

De muziek wordt verzorgd door Saskia van der Meulen & Band.

bottom of page