top of page

Donderdag 28 september 2017

De zichtbaarheid van zwaartekracht

 

Wetenschappelijke speurtocht door Professor dr. Jo van den Brand, hoogleraar Natuurkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Als specialist van astrodeeltjesfysica verricht hij bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) onderzoek bij de afdeling ‘Zwaartekrachtgolven’. Hij geldt als pionier bij de detectie van de zichtbaarheid van zwaartekracht.


Locatie: Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk.
Presentatie: Jan Douwe Kroeske.
Aanvang: 20.00 uur (muziek 19.00 uur) / Toegang Gratis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al in 1915 voorspelde Einstein in zijn algemene relativiteitstheorie dat zwaartekrachtgolven rimpelingen in de ruimte-tijdstructuur veroorzaken. Het duurde echter een eeuw voordat deze rimpelingen zichtbaar gemaakt konden worden. Dat gebeurde op 14 september 2015 toen twee zwarte gaten samensmolten.

 

Dit eerste zichtbare bewijs van zwaartekrachtgolven wordt algemeen beschouwd als een enorme doorbraak in de Natuurkunde. Professor Jo van den Brand speelt bij deze ontdekking een belangrijke rol. Met zijn team ontwikkelde hij de technieken om geavanceerde metingen mogelijk te maken en de analyses van de gegevens te verfijnen.

 

Vanwege zijn pioniersrol ontving hij de Physicaprijs 2017. In zijn lezing vertelt hij over de achtergronden van deze revolutionaire ontdekking en over de gevolgen voor de inzichten in de Natuurkunde en de Sterrenkunde.

 

De muziek wordt verzorgd door KEEF. Zij spelen akoestische covers van onder meer Amy Winehouse, Golden Earring en Melissa Etheridge.

Artikel: Lang leve de zwaartekrachgolven - NRC Handelsblad 4 oktober 2017

bottom of page