top of page

Grillige zeestromen beïnvloeden ons klimaat donderdag 21 maart 2013

 

 

Wetenschappelijke speurtocht door Prof. dr. Will P.M. de Ruijter, hoogleraar Fysische Oceanografie aan de Universiteit Utrecht.

 

Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk
Presentatie: Jan Douwe Kroeske
Aanvang muziek: 19.00 uur
Aanvang lezing: 20.00 uur /Toegang Gratis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals meteorologen de atmosfeer bestuderen, richten oceanografen hun aandacht op de hydrosfeer: het hele gebied op en rond de aarde waarin water voorkomt. Zij onderzoeken onder meer zeestromen en de wisselwerking tussen oceanen en het klimaat. Oceanen nemen een sleutelpositie in waar het gaat om het wereldwijde transport van warmte en vers water. Klimaatveranderingen over kortere en langere termijn hangen nauw samen met wijzigingen van zeestromingen. Dit is vooral duidelijk in Noordwest-Europa, waar het relatief warme klimaat sterk afhankelijk is van kleine veranderingen in de Noord-Atlantische Golfstroom.

Prof. dr. Will P.M. de Ruijter geeft uitleg over het wereldwijde onderzoek naar zeestromen. Hij is hoogleraar Fysische Oceanografie aan de Universiteit Utrecht. Hij is tevens directeur van het Institute of Marine and Atmospheric research Utrecht (IMAU), voorzitter van de wetenschapscommissie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en lid van de programmaraad van het KNMI.

 

De muziek wordt verzorgd door Swingin’ Sweet onder leiding van Ernst Geel.

 

 

bottom of page