top of page

Persbericht

 

HARDERWIJK. Het Science Café  organiseert  nu al weer  5 jaar boeiende avonden voor iedereen met belangstelling voor wetenschappelijke onderwerpen. De vier avonden in het lustrumjaar 2016-2017 zullen allemaal in het teken van Hersenen staan.

Op donderdag 6 oktober geeft Prof.dr. Iris Sommer de aftrap met “Haperende Hersenen”  in Brasserie de Bank.

 

MEGABREIN

Op 6 oktober kunt u ook een kijkje nemen in een opblaasbaar Megabrein van maar liefst 4 meter hoog en 6 meter lang. U kunt er gewoon doorheen lopen. Op de binnen- en de buitenkant van deze hersenen vindt u informatie over de werking van de hersenen. Het  Megabrein   staat  vanaf 11.00 uur ’s ochtends op het achterterras van Brasserie De Bank en is voor iedereen gratis toegankelijk. Het brein is ’s avonds verlicht.

 

HAPERENDE HERSENEN.

Prof. dr. Iris Sommer is hoogleraar Psychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ze schreef de boeken “”Stemmen Horen” en “Haperende Hersenen”

Onze Hersenen maken ons tot wie we zijn. Ze zorgen dat we ons kunnen bewegen en waarnemen. Ze zijn verantwoordelijk voor ons denkvermogen, gevoel voor humor, onze sociale vaardigheden en nog veel meer. Als er iets in onze hersenen verandert, veranderen wij zelf ook. Toch is er bij de meeste mensen weinig bekend over hersenaandoeningen. In haar boek “Haperende Hersenen”geeft zij de mensen met verschillende aandoeningen een gezicht en een stem. “Een fantastisch  boek, in de traditie van Oliver Sacks” luidde de mening van het boekenpanel van De Wereld Draait Door .

 

FILM  SHOCK HEAD SOUL

Prof. dr. Sommer adviseerde ons deze film  uit 2011 van Simon Pummell,  passend bij haar verhaal. 

In een mengeling van fictie, documentaire en animatie  staat de Duitse advocaat Daniel Paul Schreber centraal. Hij schreef een autobiografisch boek over schizofrenie, paranoia en grootheidswaanzin. De advocaat, gespeeld door de Nederlandse acteur Hugo Koolschijn, geloofde dat hij via een oude typemachine rechtstreeks contact had met God. Hij was er evenzeer van overtuigd dat zijn transformatie tot vrouw de wereld kon redden

Deze film wordt in samenwerking met het Filmhuis Harderwijk op zondag 9 oktober  om 20.15 uur vertoond in de Catharinakapel . Iedereen is welkom . Bezoekers van het Science Cafe kunnen vanaf heden  tegen donateurtarief via kaarten reserveren( www.filmhuisharderwijk.nl)

 

GRATIS TOEGANG.

Het Science Café vindt plaats in Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk. De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske en de toegang voor de avond is gratis.

De avond  op 6 oktober begint om zeven uur met live muziek van Swingin’Sweet. Om acht uur start Professor Iris Sommer met haar uitleg.

Na de pauze –met opnieuw live muziek- krijgt iedereen alle ruimte om vragen te stellen en zich in de discussie over het onderwerp te mengen.

bottom of page