top of page

Ziekmakende indringers te lijf donderdag 22 november 2012

 

 

Wetenschappelijke speurtocht door Prof. dr. Cees G.M. Kallenberg hoogleraar Klinische Immunologie.

Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk
Presentatie: Jan Douwe Kroeske
Aanvang: 20.00 uur / Toegang Gratis

 

Foto's Han van Zadelhoff

 

Immunologie is de biologische wetenschap die onderzoek doet naar ons afweersysteem. Oftewel de mechanismen die ons lichaam beschermen tegen binnengedrongen micro-organismen, zoals bacteriën en virussen. Het onderzoek levert nog steeds nieuwe inzichten op. Zo is duidelijk dat eerst de aangeboren afweer in actie komt. Slagen de micro-organismen erin om door deze verdedigingslinie heen te breken, dan produceert een aangepast afweersysteem antistoffen die zich specifiek richten tegen de binnengedrongen ziekteverwekker.

 

Prof. dr. Cees G.M. Kallenberg geeft uitleg over de wetenschap achter ons immuunsysteem. Hij gaat dieper in op de algemene en moderne inzichten in de immunologie. Hij vertelt bijvoorbeeld over de resultaten van de onderzoeken waarvoor in 2011 de Nobelprijs Geneeskunde is uitgereikt. De hoogleraar Klinische Immunologie studeerde – na het behalen van zijn kandidaatsexamen chemie – geneeskunde in Leiden. Hij specialiseerde zich in de inwendige geneeskunde in Groningen en kreeg erkenning als medisch immunoloog.

Jan Douwe Kroeske is presentator van de avond. De muziek wordt verzorgd door Swingin’ Sweet onder leiding van Ernst Geel.

 

Let op! vanaf 22 november zal dit Science Café plaatsvinden op onze nieuwe en ruimere locatie:

Brasserie 'De Bank'  Smeepoortstraat 1, Harderwijk 

 

 

bottom of page