top of page

Knutselen met atomen en moleculen donderdag 24 januari 2013

 

Wetenschappelijke speurtocht door Prof. dr. ing. Dave H.A. Blank, wetenschappelijk directeur van Mesa+, het onderzoeksinstituut voor nanotechnologie van Universiteit Twente.

Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk

Presentatie: Jan Douwe KroeskeAanvang: 20.00 uur / Toegang Gratis

 

Foto's gemaakt door: Anneke Immink

 

 

 

Een nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter. Dat geeft ongeveer de schaal aan van de deeltjes waar nanotechnologen zich mee bezighouden. Atomen kunnen als puzzelstukjes gebruikt worden om nieuwe moleculen te maken. Die ontdekking maakte de weg vrij voor het ontwikkelen van toepassingen die voorheen ondenkbaar waren. In computers, smartphones, tennisrackets en racefietsen zitten nanodeeltjes. De technologie wordt bijvoorbeeld ook ingezet voor het zuiveren van drinkwater, het verbeteren van zonnecellen en het effectiever maken van medicijnen.

Prof. dr. ing. Dave H.A. Blank geeft uitleg over de nanotechnologie. In een van de meest geavanceerde laboratoria ter wereld geeft hij leiding aan meer dan 500 wetenschappers. Hij vertelt over het onderzoek naar nieuwe materialen en de ontwikkeling daarvan. Ook gaat hij in op de positieve en mogelijk negatieve effecten van knutselen met atomen en moleculen.

 

De muziek wordt verzorgd door Pick Up Together, onder leiding van Reinier van Hoek.

 

bottom of page