top of page

Science Cafe Harderwijk - Terugblik Seizoen 2017 - 2018

 

 

De zichtbaarheid van zwaartekracht  28 september 2017

 

 

 

 

 

 

Wetenschappelijke speurtocht door Professor dr. Jo van den Brand, hoogleraar Natuurkunde aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Als specialist van astrodeeltjesfysica verricht hij bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) onderzoek bij de afdeling ‘Zwaartekrachtgolven’. Hij geldt als pionier bij de detectie van de zichtbaarheid van zwaartekracht.

 

Bekijk tekst

 

Steltlopers manoeuvreren tussen voedsel en veiligheid 23 nov. 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wetenschappelijke speurtocht door bioloog en wetenschapsjournalist Dr. Piet J. van den Hout. Hij vertelt boeiende verhalen over hoe steltloopvogels duizenden kilometers vliegen, waarbij ze rekening moeten houden met voldoende eten als brandstof. En tegelijkertijd slank en fit moeten blijven om aan aanvallen van roofvogels te kunnen ontsnappen. 

 

Bekijk tekst

 

 

 

Repareren van Genen 25 januari 2018

 

 

 

 

 

  

Wetenschappelijke speurtocht door Prof. dr. John van der Oost. Hij is hoogleraar Moleculaire microbiologie en Biochemie bij Wageningen University & Research. Al langer dan 25 jaar is hij internationaal toonaangevend in het onderzoek naar het erfelijk materiaal van bacteriën en andere micro-organismen. De vindingen van hem en zijn team helpen om in de toekomst genetische afwijkingen te repareren, door middel van gentherapie.

 

Bekijk tekst

 

Wat is gezonde voeding 22 maart 2018


 


 

Wetenschappelijke speurtocht door professor dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar ‘humane voeding’ bij Wageningen University & Research. Zij deed veel onderzoek naar de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker. De laatste jaren richten haar onderzoeken zich meer op de rol van voedsel tijdens en na de behandeling van kanker. 

Bekijk tekst

bottom of page