Donderdag 28 maart 2019

De kunst om klein te bouwen

Locatie (eenmalig) : Voormalige bibliotheek - Academiestraat 5

Presentatie: Jan Douwe Kroeske

Aanvang: 20.00 uur (muziek 19.00 uur) / Toegang Gratis

Op donderdag 28 maart brengt de Nobelprijswinnaar voor Scheikunde, Professor dr. Ben Feringa een bezoek aan Science Café Harderwijk. Wereldwijd wordt hij erkend als de pionier van het ‘bouwen met moleculen’. De toepassingen van zijn vindingen kunnen in de toekomst wellicht leiden tot doelmatiger toediening van geneesmiddelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samen met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser Stoddart won Ben Feringa in 2016 de Nobelprijs voor Scheikunde. Zijn ontdekking van de zogeheten ‘moleculaire motor’ wordt als een revolutionaire doorbraak in zijn vakgebied beschouwd.

 

Moleculen besturen

De hoogleraar Scheikunde aan de Rijksuniversiteit Groningen noemt zichzelf een moleculenbouwer. “Op zich is het niet zo ingewikkeld om bewegende moleculen te maken,” legt hij graag uit. “Maar het gaat erom dat je de bewegingen kunt besturen, waardoor je controle hebt over wat er gebeurt.”

 

Effectievere geneesmethoden

Professor Ben Feringa ontwikkelde de eerste synthetische, door licht aangedreven 'mleculaire motor'. Oftewel een molecuul waarvan een deel onder invloed van licht en warmte een volledige draaiing van 360 graden kan maken. Daarna produceerde hij tal van soortgelijke chemische constructies, waaronder een ‘nano-auto’ (een molecuul dat over een oppervlak kan rijden). Met deze vindingen zoekt hij verder naar effectievere manieren om geneesmiddelen in het lichaam af te leveren.

 

Andere locatie

Vanwege de te verwachten grote belangstelling vindt het Science Café op donderdag 28 maart plaats op een andere locatie: in de voormalige bibliotheek aan de Academiestraat 5.

De presentatie is in handen van Jan Douwe Kroeske. Science Café Harderwijk is gratis toegankelijk. De avond begint om zeven uur met live muziek verzorgd door de Popschool Harderwijk.