top of page

Donderdag 23 november 2017

Steltlopers manoeuvreren tussen voedsel en veiligheid

 

Brasserie De Bank, Smeepoortstraat 1 in Harderwijk

Presentatie: Jan Douwe Kroeske

Aanvang: 20.00 uur (muziek 19.00 uur) / Toegang Gratis

 

Wetenschappelijke speurtocht door bioloog en wetenschapsjournalist Dr. Piet J. van den Hout. Hij vertelt boeiende verhalen over hoe steltloopvogels duizenden kilometers vliegen, waarbij ze rekening moeten houden met voldoende eten als brandstof. En tegelijkertijd slank en fit moeten blijven om aan aanvallen van roofvogels te kunnen ontsnappen. 

 

Steltloopvogels hebben geen gemakkelijk leven. Veel soorten broeden in Arctische gebieden waar ze tijdens een korte voedselpiek hun jongen grootbrengen. Om voldoende brandstof en vliegkracht op te bouwen om de duizenden kilometers naar hun broedgebied in één ruk af te leggen, moeten ze flink eten.

 

Omdat valken op hen loeren, kunnen ze tijdens hun winterverblijf in Afrika of West-Europa niet al hun aandacht op voedsel richten. Hoe vetter ze worden des te minder ze goed kunnen ontsnappen aan hun belagers. Daarom proberen ze bij de beste en veiligste voedselplekken te komen, maar dat levert concurrentie op. Ze hebben dus wat problemen op te lossen. Piet van den Hout vertelt hoe ze dat aanpakken.

 

Piet van den Hout werkt mee aan het demografisch onderzoek naar de trek van wadvogels en is verbonden aan het NIOZ (Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). Zijn eerdere promotieonderzoek als strafrechtjurist laat sporen na in zijn latere werk als bioloog. Zoals: “De gewiekstheid waarmee een roofvogel vanuit een hinderlaag een nietsvermoedende steltloper grijpt, lijkt op de arglistigheid van de oplichter die een argeloze burger beetneemt.”

 

De muziek wordt verzorgd door Swingin’ Sweet.

 

Samenwerking met Filmhuis

 

Op maandag 27 november vertoont het Filmhuis in de Catharinakapel de documentaire 'Living on the Edge' (Kevin Augello, NL 2013). Aanvang 20.15 uur. De film is uitgekozen door Dr. Piet van den Hout.

 

Elk jaar maken zo’n twee miljard vogels uit Europa de ongelooflijke reis naar Afrika om daar te overwinteren. Onderweg doorstaan ze tal van ontberingen, uiteenlopend van de jacht op trekvogels en slechte weersomstandigheden tot aan het doorkruisen van de onmetelijke en droge Saharawoestijn. Overleven ze de Sahara, dan arriveren ze in het overwinteringsgebied in de Sahel. Een gebied waar het altijd goed toeven was, maar waar inmiddels veel is veranderd. In deze documentaire worden aan de hand van een aantal portretten van lokale bewoners in Burkina Faso, de veranderingen in de Sahel in beeld gebracht.

Bezoekers van het Science Café ontvangen een kortingsbon voor de film. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal. Reserveren is mogelijk via http://filmhuisharderwijk.nl/films/ 

bottom of page